Het Chinese WH Group raakte zijn aandelen niet kwijt bij beleggers. Misschien waren er iets té veel banken bij de emissie betrokken.

De grootste producent van varkensvlees ter wereld wil naar beurs. Het bedrijf schakelt maar liefst 29 banken in om zijn aandelen in de markt te zetten: er moet 1,9 miljard dollar worden opgehaald. Maar uiteindelijk blaast de vleesfabrikant de boel af: geen belangstelling van investeerders.

Soap in Hongkong

Deze kapitaalmarkt-soap kwam dinsdag tot een finale, schrijft de New York Times. WH Group of China, het bedrijf in kwestie, liet dinsdag weten dat het afziet van een beursnotering aan de beurs van Hong Kong. De officiële reden: “verslechterde marktomstandigheden en recente extreme marktvolatiliteit”.

Het is een voorbeeld van de keerzijde van de beurs van Hongkong. Steeds meer Chinese bedrijven gaan de afgelopen jaren de beurs op, en Hong Kong is een gewilde locatie. Tussen 2009 en 2011 stond de instelling bovenaan de ranglijst van markten waar het meeste kapitaal wordt opgehaald.

Belachelijk veel banken

Maar het werd de afgelopen jaren ook mode om steeds meer banken bij emissies te betrekken. Dat moet een succesvolle beursgang garanderen, maar kan er ook toe leiden dat banken hun aandacht te veel verdelen. “Met die belachelijke hoeveelheid banken die aan de emissie werkten durfden mensen niet meer de waarheid te zeggen tegen het bedrijf”, zegt een betrokkene bij de mislukte beursgang van WH Group. “Ze zeiden gewoon wat de klant wilde horen.”

De beursgang van WH had een record moeten breken: het zou de grootste moeten worden sinds die van BB Seguridade Participações, een Braziliaanse verzekeraar, in april 2013. WH heeft in ieder geval nog steeds een ander record op zijn naam staan: die voor de grootste overname door een Chinees bedrijf van een Amerikaanse firma. Vorig jaar legde WH namelijk 4,7 miljard dollar op tafel voor Smithfield Foods, de grootste producent van varkensvlees in de VS.

Goedkoop Amerikaans vlees voor China

De consumptie van varkensvlees vertoont al jaren een scherp stijgende lijn in China. Inmiddels is de volksrepubliek goed voor meer dan de helft van de wereldconsumptie: in 2014 werken Chinezen naar verwachting 55,3 miljoen ton varkensvlees weg. De rest van de wereldbevolking neemt 53,4 miljoen ton voor zijn rekening.

Hoewel arbeid in China goedkoop is, ligt de prijs van varkens in de VS juist lager, omdat de veeteelt daar efficiënter gebeurt. WH zag de volgende synergie voor zich: relatief goedkope Amerikaanse varkens in China verwerken , en het vlees daar als topkwaliteit verkopen. China wordt geplaagd door schandalen met voedselveiligheid, en de Chinese consument wil graag wat meer betalen voor vlees van Amerikaanse herkomst.

Varkenspest drijft prijs op

Maar uitbraken van varkenspest in Amerika gooiden roet in het eten. Niet alleen steeg de prijs van slachtvarkens in de VS, de Chinese regering legde de import van Amerikaanse levende varkens aan banden.

Aanvankelijk mikte WH nog hoger: de aandelenemissie voor de combinatie WH + Southfield moest maar liefst 5,3 miljard dollar opbrengen. Maar beleggers liepen er niet voor warm. Ook een halvering van de uitgifte, waarbij de prijs op 8 tot 11,25 dollar per aandeel bleef, kon investeerders niet verleiden, zoals dinsdag duidelijk werd. 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl